Forbrukslån med fastrente kan hjelpe deg ut av en økonomisk knipe

Forbrukslån blir ofte forbundet med noe negativt og dyrt. Når man hører ordet vil de automatisk tenke på folk som ender opp med å betale ned lånet på kreditt og skape en håpløs økonomisk situasjon for seg selv. Men en lånesøknad trenger absolutt ikke være ”starten på slutten” for din gode privatøkonomi. Det kan faktisk være det stikk motsatte.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån man tar opp hos en sertifisert norsk bank. Pengene blir utbetalt som et engangsbeløp og det er ingen ansatte i banken som noensinne vil spørre deg hva pengene skal brukes til. Pengene nedbetales i en periode på mellom 1 og 15 år og rentenivået justeres etter faktorer som beløp, nedbetalingstid, låntakers inntekt, bosted og gjeldshistorikk.

Ofte vil et forbrukslån ha en kredittramme på mellom 25,000 og en halv million norske kroner.

Hvordan kan et forbrukslån hjelpe deg med økonomien?

Det å skrive at ”forbrukslån gir deg en bedre økonomi, punktum finale” vil ikke bare være markedsføring i gråsonen – det ville rett og slett vært blank løgn. For det å øke gjelden sin vil i svært få tilfeller vært økonomisk gunstig. Men i enkelte tilfeller kan et forbrukslån med fastrente være akkurat den løsningen du trenger for å få styr på økonomien din igjen.

Har du noensinne hørt om ”refinansiering”? Refinansiering er et økonomisk fenomen som gir en lånekunde muligheten til å få en frisk start på nedbetalingen av lånet eller lånene sine. Bankene tilbyr slike lån for å kunne tilby kundene sine en ny start etter at de har havnet i en ganske håpløs økonomisk situasjon. Refinansiering fungerer på denne måten:

1. Kunden har allerede et eller flere dyre lån som samler dyre rentekostnader hver eneste måned. Dette kan i enkelte tilfeller virkelig ødelegge en persons privatøkonomi.

2. Vedkommende innser at noe må gjøres og finner ut at det å samle alle lånene i ett lån vil være det beste. Kunden går deretter inn på en nettside og søker om et forbrukslån med fastrente for å nedbetale alle de andre kravene som til stadighet øker personens gjeld.

3. Etter at steg 2) har blitt ferdiggjort, vil vedkommende utelukkende ha én kredit å forholde seg til: banken som nylig har refinansiert lånet.

4. De dyre økonomiske kravene har blitt fjernet og kunden har nå fått ett enkelt gunstig forbrukslån  å forholde seg til som har en mye lavere effektiv rente og bedre nedbetalingsbetingelser. Det er en vinn-vinn situasjon for både privatperson (som får bedre privatøkonomiske utsikter) og bank (som får vervet en ny kunde).

Hvordan finner man den beste banken for et refinansieringslån?

Hvis du har mange utestående regninger fra dine nåværende kundeforhold hos bankene du har søkt lån fra tidligere, så vil det nok være best å se etter en ny bank. Det er ikke sikkert at dine nåværende banker kommer til å avslå lånesøknaden din, men hvis de tilbyr deg et refinansieringslån vil det nok være med noen betingelser som er godt under hva du vil kunne få andre steder.

Du kan gjerne ta en telefon til banken for å forklare situasjonen din og vise at du er en person som virkelig ønsker å rydde opp i din nåværende økonomi. Det er faktisk ikke en myte at bankene elsker kunder som viser initiativ og gjør sitt for å bedre situasjonen. Hvis du har telefonskrekk vil det kanskje være best å bare legge inn en søknad på internett – det er godt mulig at resultatet vil bli det samme uansett. Sjekk også ut BBF.no og Komplett Bank som er kjent for gunstige vilkår.

Kjenn din situasjon

Det nytter ikke å søke om refinansiering hvis du ikke har en full oversikt over hvor mye du skylder og hvem du skylder. Med andre ord skal du sette deg ned, finne frem regningsbunken og gjøre en solid kalkulasjon før du i det hele tatt er i nærheten av å søke om lån.

La oss si at du tror du har sånn cirka 200,000 i gjeld. Du går inn og søker om et refinansieringslån på 200,000 kroner og nedbetaler de lånene du hadde oversikt over etter at pengene har blitt sendt til kontoen din. Etter et par ukers tid dukker det opp et nytt krav i postkassen din. Dette kravet gjelder et kredittkort du hadde helt glemt at du hadde brukt. Nå står du i den situasjonen at du igjen har et dyrt krav å forholde deg til, og det er veldig liten sjanse for at banken skal gidde å høre på at du ønsker mer penger som følge av at du selv ikke hadde en oversikt over hvor mye penger du egentlig skyldte.

Får du en fastrente på forbrukslånet ditt, noe man automatisk får i 99 % av tilfellene når man søker slike lån i Norge, så kan det være et svært godt hjelpemiddel for å komme ut av gjeldsknipa. Ikke bare vil man få en billigere økonomisk hverdag, men det er også mye mer beregnelig hvor stor sum man skal betale ned til kreditorer hver måned.

Kilder: 

Forbrukslån.no/refinansiering/